Ervaringen

De Racer gebruikte ik dagelijks voor woon/werkverkeer. Daarvoor had ik 8 jaar een gewone Flevobike, die ik slechts 2 jaar heb gebruikt voor woon/werk verkeer.

De Racer had ik overgenomen van Mark Maier, die in het bezit was van meerdere mooie liggers, waaronder een Challenge Jester.

Toen ik voor m'n werk in de detachering zat kon ik niet naar m'n werk fietsen. Daardoor gebruikte ik de Racer een aantal jaren niet meer. En ik durfde er niet meer zo goed op te fietsen in druk verkeer. Toen Claus S. uit Karlsruhe (!) aangaf 'm te willen kopen was ie opeens weg!

De fiets:

  • 28”
  • Kleur zwart
  • Magura hydro-rem voor en achter
  • Shimano derailleurs, crankstel en naven
  • 40/52 - 21/19/17/16/15/14/13
  • Gripshifts en naafdynamo

Bijna alle clichés over de fiets zijn waar: hij is inderdaad snel en niet bijzonder geschikt voor beginners. Toch vindt ik hem niet echt moeilijker fietsen dan een Bike, maar dat kan ook gewenning zijn.

Onder normale omstandigheden fiets ik altijd 'met losse handen', en de kruissnelheid is (slechts) zo'n 28km/h.

Ten opzichte van de Bike is de grotere wielmaat van de Racer een sterk voordeel: de fiets gaat veel beter rechtuit en ondanks het ontbreken van voorvering loopt hij veel gemakkelijker over oneffenheden. In theorie schat ik de Racer zo'n 2 à 3 km/h sneller in dan de Bike.
In de praktijk is het verschil al snel groter. Door het grotere hoogteverschil tussen het zitje en de trapas nodigt de Racer gewoon uit tot hard fietsen, of je nu wil of niet.

Het gebruik van SPD-pedalen is me erg meegevallen. De bediening is niet moeilijk of gevaarlijk, en het fietst gewoon veel relaxter.
(Tip: zet ze niet te los, want dan rammel je er niet uit en blijf je er niet in hangen als je ze losklikt)

Tegenwoordig fiets ik ca. 5000km per jaar op een gewone fiets.
Voor de lol heb ik in 2009 een fixed gear fiets gebouwd.